Provocare despre muzică pentru bisericile biblice actuale

 

[Notă: autorul prezintă în principal influența rock în muzica creștină, iar bisericile la care se referă sunt baptiste independente, considerate fundamentaliste și conservatoare în general]

Muzica este un lucru puternic, atît în societatea seculară, cît și în biserici. Aceasta este de multe ori în centrul schimbărilor dramatice la care am asistat în ultimii 20 de ani. Ceea ce urmează sunt unele provocări pentru predicatori, profesori și muzicieni din bisericile biblice referitor la muzica actuală.

 

 1. Ai dezvoltat un standard biblic clar pentru muzică și ați învățat biserica despre el? V-ați dezvoltat principii biblice care pot fi aplicate în muzică și care pot fi utilizate pentru a determina unde să fie trasate limitele?
 1. Cum aplici problema separării biblice în muzica actuală?
 1. Ce faci pentru educarea ta și a bisericii tale despre Muzica Creștină Contemporană [MCC, n.n.]?
 1. Ești vigilent referitor la muzica folosită în conferințele speciale și de tineret, tabere și colegii biblice la care îi trimiți pe tineri?
 1. Te familiarizezi cu versurile și asocierile cîntecelor MCC pe care ar dori să le utilizeze oamenii tăi în biserica ta?
 1. Te educi pe tine însuți despre aluatul care ar putea fi ascuns în versurile cîntecelor din MCC de influența teologiei ecumenismului, regatul acum, penticostalism, carismatism, romano-catolicism etc.? [regatul acum – teologie carismatică, în special în S.U.A., ramură a Dominionismului, n.n.]
 1. Cum înveți pe oamenii tăi ca să identifice și să evite aceste învățături false?
 1. Ești suficient de informat pentru a-i educa pe oamenii tăi despre muzicieni contemporani populari [cunoscuți, n.n.] care influențează membrii bisericilor biblice? (Exemple sunt Hillsong, Chris Tomlin, Mark Redman, Stuart Townend, The Gettys, Michael W. Smith, Tim Hughes, Graham Kendrick, MercyMe și Third Day)

[în afară de cei menționați, ar mai fi: NewsBoys, Amy Grant, Michael Card, Audio Adrenaline, DC Talk, Josh Garrels etc. etc., n.n.]

[în Romînia avem: Pocăiții, Not an Idol, Sunny, Dincolo de Ziduri, 4Motion, Cristocentric, Skydive, Relevant, Vitamina C, 321, Decean, Chris, Alin Timofte, Adi Gliga, Catalin Ciuculescu, Daniel Olcean, Alin Girlea & Index Band, Robert Pop Band, NBetween, The Marker, ParadigmA, AdmiraL, Cântecul Națiunii, Pur și Simplu, Ovidiu Andreica, Domini, Paul Onițiu, Frații Tonea, Nihil sine Deo etc., n.n.]

[ceva mai puțin cunoscuți: Boboc [Dunamis], Andrei Gherman, Cristi Ungur, The Gentiles, Revers, The Ineloquent, Shekinah, Johnny Vatran, Adonai, Adoram, Viorel Dejeu, CCCaleb, IHop-TM, Ledih, Beck Corlan, Acces, Chriatian Cazacu, Haarp Cord, Dragonu, DaniiB, Sammy, Aurică, Rechinu, Cedry2k etc., n.n.]

 1. Poți explica cum ar putea fi periculos puțin soft rock?
 1. Înțelegi „anticiparea ritmului“ și de ce este periculoasă?
 1. Știi obiectivul muzicii de închinare contemporane și ce caută să facă între închinător și Dumnezeu?
 1. Știi ce tip de secvență a corzilor favorizează muzica de închinare contemporană și modul în care acest lucru se potrivește în obiectivul său?
 1. Poți să explici de ce închinătorii contemporani iubesc aproape întotdeauna toate formele de ritm rock, de la Peter, Paul și Mary la Eminem?
 1. Știi ce rol joacă muzica de închinare contemporană în „biserica” globală [one-world church, eng., n.n.]?
 1. Știi cât de mulți dintre muzicienii de închinare contemporani proeminenți iau atitudine contra asocierilor ecumenice cu Roma?
 1. Poți explica orice diferență semnificativă între utilizarea imnurilor protestante vechi, cum ar fi cele ale lui Luther, și utilizarea muzicii de închinare contemporane?
 1. Știi de ce Frank Garlock [fondator al Majestic Music, momentan direcția în care merge este discutabilă, n.n.] a avertizat mult timp despre tipul de vocalizare senzual, care este din ce în ce mai popular în bisericile baptiste independente.
 1. Știi de orice pericole de a împrumuta de la închinarea contemporană?
 1. Cum este posibil în aceste zile și timpuri pentru o biserică să adapteze cântece de închinare contemporană fără ca tinerii să caute online ca să afle mai multe despre cântecele și muzicienii respectivi și, astfel, vin în contact cu și sînt influențați de către rockeri ecumenici în toată regula și de interpretările „reale“ ale muzicii?
 1. Ce schimbări li se întâmplă bisericilor pe care le cunoști și care folosesc muzica contemporană?
 1. Ce faci pentru a proteja biserica ta de a coborî pe panta alunecoasă a compromisului, nivel la care sunt deja multe biserici baptiste independente?

 

SURSA: Revista O Timothy, vol. 32 (9), sept. 2015   p.12.

3 comentarii la „Provocare despre muzică pentru bisericile biblice actuale

Doar comentarii pertinente și la obiect

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s