7 Motive pentru care creștinii nu sînt obligați să dea zeciuială

7 Motive pentru care creștinii nu sînt obligați să dea zeciuială

 Thomas Schreiner, March 28, 2017

 Mulți cred că credincioșii care sînt în Domnul Hristos ar trebui să dea zeciuială (definit ca oferind 10% din veniturile lor) și mulți folosesc limbajul de „zeciuieli și daruri” în serviciile de închinare. Alții sînt la fel de convinși că zeciuiala nu este obligatorie pentru credincioși.

Care punct de vedere este mai loial Cuvîntului lui Dumnezeu?

Cu siguranță aceasta nu este o chestiune pentru care credincioșii ar trebui să rupă comuniunea. Iubirea este mult mai importantă decît părerea noastră despre zeciuială (1 Cor. 13). Cu toate acestea, eu aș argumenta că zeciuiala nu este obligatorie sau nici chiar încurajată pentru credincioșii în Domnul Isus Hristos. Dar o astfel de poziție trebuie explicată.

Zeciuiala în Vechiul Testament

Ce spune Vechiul Testament despre zeciuială? Abraham a dat o zecime din prada lui de război lui Melchisedec (Gen. 14.20), iar evreii apelează la acest mesaj pentru a susține superioritatea preoției lui Melhisedec față de Levi (Evr. 7.4-10). Dumnezeu a întîlnit pe Iacob la Betel și i-a promis binecuvîntările legămîntului; patriarhul I-a promis lui Dumnezeu o zecime din tot ce i-a fost acordat (Gen. 28.22).

O zecime din semințele, roadele și turmele lui Israel au fost date Domnului (Lev. 27.30-32, Deut 14.22-24; cf. 2 Cron. 31.5-6, Neem. 13.5,12). Poporul a dat o zecime leviților pentru a-i susține (Num. 18.21-24; cf. Neem. 10.38, 12.44), iar leviții, la rîndul lor, trebuia să dea o zecime marelui preot (Num. 18.25-28). Cei care nu dădeau zeciuială erau amenințați cu un blestem, în timp ce cei care dădeau zeciuială le erau promise binecuvîntări (Mal. 3.8-10).

Deși am putea presupune că Israelul din Vechiul Testament a dat un total de 10%, este greu de contorizat cît de mult a fost dat. Nu putem trece peste detalii în acest articol scurt, dar unii cred că israeliții au dat 14 zeciuieli pe parcursul a 7 ani; alții cred că au dat 12. Cu toate acestea, atunci cînd adunăm zeciuielile obligatorii, suma depășește cu siguranță 10%. De fapt, numărul era probabil în jur de 20% pe an.

De ce nu este obligatorie zeciuiala astăzi

Există șapte motive decisive pentru a spune că creștinii nu sînt obligați să dea zeciuială.

 1. Credincioșii nu se mai află sub legămîntul mozaic (Rom. 6.14-15; 7.5-6, Gal. 3.15-4.7, 2 Cor. 3.4-18).

Legile stipulate în legămîntul mozaic nu mai sînt în vigoare pentru credincioși. Unii fac apel la diviziunea dintre legea civilă, ceremonială și morală pentru a susține zeciuiala. Cu toate acestea, aceste diviziuni, aș observa, nu sînt baza pe care o folosește apostolul Pavel atunci cînd vorbește despre modul în care se aplică astăzi legea. Și chiar dacă vom folosi aceste distincții, desăvîrșirea nu este în mod evident o parte a legii morale. Este adevărat că normele morale ale Vechiului Testament sînt încă în vigoare astăzi și le discutăm din legea lui Hristos în Noul Testament, dar zeciuiala nu este printre aceste legi.

 1. Exemplele lui Abraham și Iacob nu sînt modele normative.

Unii cred că zeciuiala este necesară pentru că atît Abraham cît și Iacob au dat o zecime și amîndoi au trăit înainte ca legămîntul mozaic să fie în vigoare. Astfel de exemple, totuși, dovedesc prea puțin că zeciuiala este pentru totdeauna. Darul lui Abraham către Melchizedek a fost un eveniment unic; nu există nici o dovadă că a dat în mod regulat lui Dumnezeu o zecime.

Iacob a dat o zecime în semn de recunoștință față de Dumnezeu pentru că a promis că este cu el și că îl va proteja. Recunoștința și generozitatea lui ne vorbește încă și nouă astăzi, însă o descriere istorică a ceea ce a dat Iacob nu susține ideea că toți credincioșii trebuie să-i dea lui Dumnezeu o zecime din venitul lor.

 1. Leviților și preoților li s-au dat zeciuieli, dar în legămîntul cel nou nu există leviți și preoți.

Leviții și preoții au fost legați de sistemul sacrificial al vechiului legămînt. Acum toți credincioșii sînt preoți (1 Pet. 2.9; Apoc. 1.6; 5.10; 20.6), împreună cu Domnul Isus ca preotul nostru Melhisedec-ian (Evrei 7).

 1. Zeciuiala este legată de țara pe care Israel a primit-o sub vechiul legămînt.

Israel trebuia să celebreze o zeciuială la fiecare trei ani în Ierusalim. Însă această cerință nu se poate aplica astăzi creștinilor. Ea se referea la evrei ca națiune – la evreii care locuiau în țara promisiunii. Odată cu venirea Domnului Hristos, națiunea evreiască nu mai este locul poporului lui Dumnezeu, deși evrei, ca indivizi, sînt [și pot să facă] parte din biserică prin credința în Domnul Isus.

Ierusalimul pămîntesc nu mai este central în scopurile lui Dumnezeu (Gal. 4.25). Credincioșii fac parte din Ierusalimul ceresc (Gal. 4.26) și așteaptă cu nerăbdare viitorul oraș (Evr. 11.10), spre cerurile noi și spre noul pămînt (Apoc. 21.1-22.5). Abraham nu este moștenitorul țării lui Israel, ci al întregii lumi (Rom. 4.13).

 1. Dacă zeciuiala este obligatorie astăzi, cît trebuie să dăm?

După cum s-a menționat mai sus, numărul era cu siguranță mai mare de 10% și mai aproape de 20%. Cei care susțin zeciuiala ar trebui să stabilească, probabil, 20%.

 1. Cînd Domnul Isus a afirmat zeciuiala, a fost înainte de zorii noului legămînt.

Unii apără zeciuiala spunînd că Domnul Isus a lăudat zeciuiala, chiar dacă a spus că este mai puțin importantă decît alte lucruri (Mat. 23.23, Luc. 11.42). Acest argument pare puternic, dar nu este convingător. Domnul Isus a menționat, de asemenea, aducerea sacrificiilor [darurilor,n.n.] în templu (Mat. 5.23-24), dar creștinii nu cred – chiar dacă templul ar fi reconstruit – că noi trebuie să facem asta. Cuvintele Domnului nostru sînt înțelese atunci cînd ne gîndim la locația sa în istoria răscumpărării.

no-tithe_350_233_90

Sursa: TGC.com [preluat de pe Lightstock]

Domnul Isus a vorbit despre sacrificii și zeciuială înainte de cruce și de înviere, înainte de zorii noului legămînt. El a folosit zeciuiala și sacrificiile [darurile,n.n.] ca ilustrații atunci cînd s-a adresat contemporanilor săi. El a păzit [ținut, n.n.] legea fiind „născut sub lege” (Gal. 4.4). Dar nu mai putem să-I luăm cuvintele ca o recomandare pentru zeciuială în zilele noastre, la fel cum facem cu ale Sale cuvinte despre sacrificii [daruri,n.n.].

 1. Nicăieri nu este menționată zeciuiala acolo unde se găsesc porunci de a da cu generozitate în Noul Testament.

Cînd creștinii sînt instruiți să dea săracilor, nu li se poruncește să dea „zeciuiala săracului”. În schimb, ei sînt instruiți să fie generoși în ajutorarea celor care au nevoie (Fapte 2.43-47; 4.32-37; 11.27-30, Gal 2.10, 1 Cor. 16.1-4, 2 Cor. 8.1-9.15). De exemplu, 1 Cor. 16.1-4 – un pasaj citat frecvent în cercurile cunoscute care susțin zeciuiala – nu menționează zeciuiala; se referă la un dar singular pentru sfinții săraci din Ierusalim.

Dăruiește cu Generozitate

Chiar dacă zeciuiala nu este obligatorie astăzi, nu rezultă că credincioșii ar trebui să-și stocheze [adune] posesiunile.

Ni se poruncește să-i sprijinim pe cei care predică Evanghelia (Mat. 10.10, Luc. 10.7, 1 Cor. 9.6-14, 1Tim.5.17-18). Și, în timp ce ar trebui să ne bucurăm de lucrurile bune pe care ni le dă Dumnezeu, sîntem chemați să fim generoși cu cei care au nevoie (1Tim. 6.17-19, 2Cor.8-9). Bogăția poate deveni foarte ușor un idol, conducîndu-ne să-L abandonăm pe Domnul.

Din moment ce Dumnezeu trebuie să fie comoara noastră, credincioșii trebuie să dea cu generozitate și libertate. Pentru mulți în Occident, acest lucru va însemna să dea mai mult de 10%.

Totuși, Scriptura nu le poruncește creștinilor să dea o zecime, iar Scriptura, nu tradiția, este regula și autoritatea noastră.

SURSA: thegospelcoalition.org
Preluat cu permisiunea The Gospel Coalition

[Recomandăm doar articolele preluate]

2 comentarii la „7 Motive pentru care creștinii nu sînt obligați să dea zeciuială

 1. Frate Lucian,

  Personal, Inteleg ca cei nascuti din nou au o alta chemare decat Israelitii.
  In vechime Dumnezeu stabilea norme cu caracter pamantesc.
  Odata cu venirea Domnului Hristos, Dumnezeu, a stabilit norme cu caracter ceresc.
  Dau mai jos doua locuri unde vedem ce a stabilit Dumnezeu pentru cei rascumparati ai Lui.

  2 Corinteni 8;5.
  Şi au făcut aceasta nu numai cum nădăjduisem, dar s-au dat mai întîi pe ei înşişi Domnului, şi apoi nouă, prin voia lui Dumnezeu.

  Romani12;1.
  Vă îndemn dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfîntă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.

  Apreciat de 2 persoane

Doar comentarii pertinente și la obiect

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s