Șapte (7) semne sigure ale unui învățător fals

falsosmaestrosDoar o schițare a ideilor din articolul/vlog scris de Tim Challies, 4 Decembrie 2017
[multe referințe biblice sînt inserate de noi drept completare; accentuările din texte ne aparțin]. Sursa imagine.

Chiar dacă societatea s-a modificat în timp, metodologia adoptată de învățătorii falși a rămas în principiu aceeași.

 

1. Se fac plăcuți oamenilor. Deci oamenii le vor agrea prezența și prelegerile. Apostolii nu căutau acest lucru, deoarece slujeau unui singur Stăpîn.

Galateni 1.10 [GBV2001]
„Caut eu acum să-i mulţumesc pe oameni, sau pe Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? [Unele ms. ad. „Pentru că“] Dacă aş mai plăcea oamenilor, n-aş fi robul lui Hristos.”

1 Tesaloniceni 2.5,6 [GBV2001]
„Pentru că nu am fost niciodată cu vorbire linguşitoare, după cum ştiţi, nici cu lăcomie ascunsă, Dumnezeu este martor;

nici n-am căutat glorie de la oameni, nici de la voi, nici de la alţii, deşi am fi putut să fim cu greutate, ca apostoli ai lui Hristos;”

 2 Timotei 4.3 [GBV2001]
„Pentru că va fi un timp când nu vor suporta învăţătura sănătoasă, ci, dorind să-şi desfăteze [Lit. „să-şi gâdile“] urechile, îşi vor strânge o mulţime de [Lit. „îşi vor îngrămădi“] învăţători după poftele lor;”

2. Critică dur pe slujitorii credincioși ai lui Dumnezeu, care Îl iubesc și servesc cu mari sacrificii. Atenția lor este direcționată către oameni. [a nu se înțelege că un învățător biblic nu va specifica numele celor vinovați de erezie și comportament necreștin, de ex. apostolul Pavel referitor la Alexandru Arămarul 🙂 ]

2 Timotei 4.14,15 [GBV2001]
„Alexandru, meşterul arămar, a arătat multă răutate faţă de mine; Domnul îi va răsplăti [Unele ms. „să-i răsplătească“] după faptele lui. Păzeşte-te şi tu de el, pentru că s-a împotrivit foarte mult cuvintelor noastre.”

Filipeni 1.15 [GBV2001]
„Unii, în adevăr, Îl predică pe Hristos şi din invidie şi ceartă, …

dar aceia Îl vestesc pe Hristos din duh de partidă, nu cu gând curat, intenţionând să stârnească [Unele ms. „să adauge“] necaz lanţurilor mele.

3. Ei proclamă mesajul utilizînd înțelepciunea lor, nu pe cea a lui Dumnezeu.

Ieremia 23.31,32 [GBV2001]
„Iată, zice Domnul, Eu sunt împotriva profeţilor, care îşi folosesc limba lor şi spun: «El a zis». Iată, zice Domnul, sunt împotriva celor care profeţesc visuri false şi care le istorisesc şi rătăcesc pe poporul Meu cu minciunile lor şi cu lăudăroşia lor. Şi Eu nu i-am trimis, nici nu le am poruncit şi ei nu sunt de nici un folos poporului acestuia“, zice Domnul.”

1 Corinteni 2.1,6,7 [GBV2001]
„Şi eu, când am venit la voi, fraţilor, n-am venit cu superioritatea cuvântului sau a înţelepciunii, vestindu-vă mărturia lui Dumnezeu.
Şi vorbim înţelepciune între cei desăvârşiţi [Sau „maturi în credinţă“]; însă înţelepciune nu a veacului acestuia, nici a stăpânitorilor veacului acestuia, care vor fi desfiinţaţi.

Ci vorbim înţelepciunea lui Dumnezeu care este în taină, ascunsă, pe care Dumnezeu a rânduit-o mai înainte [Sau „a predestinat-o“] de veacuri spre gloria noastră:”

2 Petru 1.16 [GBV2001]
„Pentru că v-am făcut cunoscut puterea şi venirea Domnului nostru Isus Hristos nu urmând basme iscusit alcătuite, ci fiind martori oculari ai măreţiei Sale.”

4. Sînt focalizați pe chestiuni secundare! Scrupulozitate în lucruri mărunte, dar încalcă flagrant porunci majore.

Matei 23.23,24 [GBV2001]
„Vai de voi, cărturari şi farisei, făţarnicilor! pentru că daţi zeciuială din mentă şi din anason şi din chimion şi aţi lăsat deoparte cele mai grele lucruri ale legii: judecata şi mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute. Călăuze oarbe, care strecuraţi ţânţarul, dar înghiţiţi cămila!”

5. Vorbire elocventă și impresionantă pentru mascarea învățăturilor greșite.

2 Corinteni 2.17 [GBV2001]
„Pentru că noi nu stricăm, ca cei mulţi, Cuvântul lui Dumnezeu, ci vorbim ca din curăţie, ca din Dumnezeu, înaintea lui Dumnezeu, în Hristos.”

2 Corinteni 4.2 [GBV2001]
„Ci am respins cele ascunse ale ruşinii, neumblând în înşelăciune, nici stricând Cuvântul lui Dumnezeu, ci, prin arătarea adevărului, recomandându-ne pe noi înşine către orice conştiinţă omenească, înaintea lui Dumnezeu.”

6. Mare pasiune pentru convertirea altora la propriile convingeri și opinii, nu la adevărata Evanghelie. Ei sînt într-o „afacere” a creării de discipoli AI LOR, astfel că obțin putere și își extind autoritatea.

Matei 23.15 [GBV2001]
„Vai de voi, cărturari şi farisei, făţarnicilor! pentru că înconjuraţi marea şi uscatul ca să faceţi un singur prozelit şi, când s-a făcut, îl faceţi fiu al gheenei de două ori mai mult decât voi.

7. Ei îi exploatează pe credincioși, utilizînd diferite căi de acces către aceștia: ignoranța lor, slăbiciunile spirituale/psihologice, poftele, aviditatea/lăcomia etc. Sînt mai preocupați de bunurile „fraților”, decît de binele „fraților”.

2 Petru 2.1-3 [GBV2001]
„Dar au fost şi falşi profeţi în popor, după cum şi între voi vor fi falşi învăţători, care vor strecura erezii distrugătoare [Sau „secte de pieire“], tăgăduindu-L şi pe Stăpânul care i-a cumpărat, aducând asupra lor o grabnică pieire;
şi mulţi vor urma căile lor desfrânate [Unele ms. „distrugătoare“], prin care calea adevărului va fi hulită.
Şi, prin lăcomie, cu cuvinte bine întocmite [Sau „false“], vor căuta câştig de la voi; pentru ei, judecata din vechime nu întârzie [Sau „nu rămâne inactivă“] şi pieirea lor nu dormitează.”

Tit 1.11 [GBV2001]
„care răstoarnă case [Familii] întregi, învăţându-i pe alţii ce nu trebuie, pentru câştig ruşinos.

   Învățătorii falși sînt o problemă permanentă pentru credincioși, dar mulțumim lui Dumnezeu că putem să îi identificăm prin Cuvînt, prin cumpărarea și utilizarea de „alifie pentru ochi” de la El, ca să vedem clar.
Ei trebuie expuși pentru ceea ce sînt/reprezintă.
În lumina Scripturii ei vor apărea în adevărata lor formă, astfel că îi putem identifica și îndepărta [înțelegînd cazurile irecuperabile, nu oameni auto-înșelați din ignoranță etc.].

 

SURSA:  https://www.challies.com/vlog/7-sure-marks-of-a-false-teacher/

Pentru tipologia învățătorilor puteți consulta și articolul scris de același autor:
Șapte (7) tipuri de învățători falși care pot exista în adunare

 

De asemenea, un articol scurt cu aceeași temă:
https://cristalinii.wordpress.com/2018/03/26/despre-proorocii-mincinosi/

8 comentarii la „Șapte (7) semne sigure ale unui învățător fals

 1. Interesant articol. Cred ca ar trebui sa incepem cu invatatura, totusi. Un invatator fals este fals in primul rand pentru ca da o invatatura contrara adevarului revelat in Scriptura. Daca cineva invata minciuni si erezii, este clar ca nu este trimis de Acela care este Adevarul!
  O buna parte din semnele invatatorului fals enumerate in articol are de a face cu cei ce invata invataturi gresite.

  Dar mai sunt unii care invata doctrine corecte, insa dintr-o motivatie greșită („slavă deșartă”, „câștig mârșav” etc.). Aceștia sunt o altă categorie. Ei sunt invatatori falsi nu pentru ca invata ceva fals, ci pentru ca o fac din motive gresite.
  Unii o fac pentru a fi populari („slavă deșartă”), alții o fac pentru bani.
  Cand vine vorba despre aceasta categorie, semnele care imi declanseaza semnalul de alarma sunt cultul personalitatii si mandria.

  Apreciază

 2. Pingback: Șapte (7) semne sigure ale unui învățător fals | Ciprian Barsan

 3. Pingback: Șapte (7) semne sigure ale unui învățător fals – CrestinTotal.ro

Doar comentarii pertinente și la obiect

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s