Cum ne adresăm Domnului Isus și cum vorbim despre EL?

Meditam puțin despre modul cum au scris evangheliștii/apostolii despre Domnul Isus Cristos, ca mod de adresare.

1. În evanghelii găsim cele mai multe referințe cu prenumele „Isus” simplu [574x GBV2001 – 912x Cornilescu 1924; „Doamne” de 88x cu diverse utilizări [93x VDC], fie către Domnul Isus, fie în parabole/exemple; „Hristos” de 52x [57x VDC]].

De ce?
Pentru că relatarea avea în vedere Persoana Lui, nu titlurile Sale. Titlurile și perspectiva asupra Persoanei Lui trebuia să reiasă din modul Lui de a fi, manifestările Lui, puterea Lui, nu pentru că ar fi zis-o evangheliștii.
În această manieră cei 4 nu au încercat să prezinte cu forța pe Domnul Isus ca Salvator pînă cînd omul nu este convins cu Cine are de-a face [de ex. cînd Petru recunoaște: „pleacă de la mine căci sînt un om păcatos”].

Concluzia apostolului Ioan este una sugestivă în acest sens „pentru ca voi să credeți că Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu”.
Adică Acel Personaj istoric despre care s-a relatat este chiar Acela despre care s-a profețit și care a dovedit cu putere că EL este Cine spunea că este.

2. Chiar dacă Domnul Isus este numit „Domn” în multe locuri în evanghelii [tradus Doamne, dar corect este „Domnule”, ca adresare de politețe], totuși în Faptele Apostolilor găsim primele mențiuni despre „Domnul” Isus. Cei care spun asta sînt următorii, în ordine [fără repetare]:
apostolul Petru, Luca, Ștefan, Anania din Damasc, adunarea din Ierusalim, apostolul Pavel.

Ar mai fi de menționat:
*LUCA – Elisabeta în conversație cu Maria; la nașterea Sa un înger transmite păstorilor vestea; Luca, relatînd viața Domnului; ucenicii din Emaus;
*MARCU – Domnul Isus după ce a exorcizat pe demonizatul din Gadara și atunci cînd trimite ucenicii să ia măgărușul pentru intrarea în Ierusalim; plus anexa la Marcu din cap.16;
*MATEI – cînd ucenicii merg să vadă unde a fost îngropat EL, iar îngerul care apare le indică locul;
*IOAN – în diverse circumstanțe

Cei care utilizează „Domnul” fără alt nume/titlu sînt Luca și Ioan.

3. În tot NT – „Isus Hristos” [159x GBV2001 – 181x VDC; doar 5 referințe în evanghelii]; „Hristos Isus” [76x GBV2001 – 64x VDC]

Adresarea Isus Unsul era o recunoașterea Lui ca fiind Cel despre care s-a profețit, implicînd reverență.

4. 334x GBV2001 – 344x VDC – „Isus” în restul NT [deci fără evanghelii]
Cu puține excepții, numele Domnului este acompaniat preponderent de „Hristos”, apoi mult mai puțin de „Domnul” sau altele.

©oncluzie:
Dacă în majoritatea cazurilor, oamenii, ucenicii și apostolii au avut o adresare reverențioasă față de Unsul Isus, Domnul Gloriei, cu atît mai mult și noi trebuie să facem acest lucru.
Nu este o dovadă de legalism, ci de respect.
Ne adresăm întotdeauna respectuos celor mai mari în ierarhie sau etate decît noi. Deci este un gest dezonorant ca, pentru Cel care este Domnul Domnilor și Regele Regilor, să utilizăm un limbaj familial, colegial, amical.

Fie ca Numele Domnului Isus să fie la loc onorabil nepărat în ordinea următoare:
1. în înteriorul nostru [„sfințiți în inimile voastre/noastre pe Cristos ca Domn” 1Pt.3.15];
2. în viețile noastre în comportament [„nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine” Gal.2.20];
3. pe buzele noastre [„Prin El deci să-I aducem neîncetat jertfă de laudă lui Dumnezeu, adică rodul buzelor care mărturisesc Numele Lui.” Evr.13.15].

 

Actualizare ulterioară: 9.12.2017

Există anumiți credincioși [poate chiar grupuri] care vorbesc [sau chiar se roagă] despre Domnul Isus cu apelativul „Prietenul nostru”, „Fratele nostru mai mare” sau altceva similar.

Mai jos, o listă cu texte care ar putea fi utilizate ca argument [probabil mai sînt și altele].
Cele marcate cu roșu sînt textele favorite ale celor care au obiceiul de a exagera apropierea de Domnul Lor în vocabular.

                                      PRIETEN
Luca 12:4 VDCC
{{Vă spun vouă, prietenii Mei: să nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, şi după aceea nu mai pot face nimic.}}

Ioan 11:11 VDCC
{{„După aceste vorbe, le-a zis: „Lazăr, prietenul nostru, doarme; dar Mă duc să-l trezesc din somn.}}

Ioan 15:14
{{Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ce vă poruncesc Eu.}}

Ioan 15:15
{{Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu ştie ce face stăpânul său; ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu.}}

Iacov 2:23
{{Astfel s-a împlinit Scriptura care zice: „Avraam a crezut pe Dumnezeu, şi i s-a socotit ca neprihănire”; şi el a fost numit „prietenul lui Dumnezeu.”}}

                                       FRATE
Matei 12:48,49 [texte similare Marcu 3.33,34 și Luca 8.21]
{{Dar Isus a răspuns celui ce-I adusese ştirea aceasta: „Cine este mama Mea şi care sunt fraţii Mei?” Apoi Şi-a întins mâna spre ucenicii Săi şi a zis: „Iată mama Mea şi fraţii Mei!}}

Ioan 20:17
{{„Nu mă ţine”, i-a zis Isus, „căci încă nu M-am suit la Tatăl Meu. Ci, du-te la fraţii Mei şi spune-le că Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru.”}}

Matei 25:40
{{Drept răspuns, Împăratul le va zice: „Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut.”}}

Romani 8:29
{{Căci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său, pentru ca El să fie Cel întâi născut dintre mai mulţi fraţi.}}

Evrei 2:11
{{Căci Cel ce sfinţeşte şi cei ce sunt sfinţiţi sunt dintr-unul. De aceea, Lui nu-I este ruşine să-i numească „fraţi”}}

 

Așa cum menționam mai sus, putem urmări ușor modul în care aceste apelative au fost perpetuate ulterior de către evangheliști/apostoli/creștini.
Nu găsim nici măcar o singură situație în care ei să scrie despre Domnul Isus drept Prietenul lor sau Fratele lor. Niciodată!

Mai imporatant este că, atunci cînd chiar EL îi numește pe ucenici prieteni și frați, acest lucru nu le-a lăsat cumva impresia și libertatea că și ei I se pot adresa în acel mod.
Domnul Isus [Cel cu autoritate] are toată libertatea să îi numească pe cei apropiați într-un anume fel, dar întotdeauna va exista o rezervă față de utilizarea cuvintelor „prieten” și „frate” de către noi față de EL.

De altfel, modul cum tratează Domnul nostru cu ucenicii, cît a fost pe pămînt, arată smerenia/umilința Sa, numind frați pe cei care erau lucrarea mîinilor Lui și numind-i prieteni pe cei la care S-a aplecat să le vorbească omenește!

Fie ca Domnul nostru Isus Cristos să primească gloria chiar și din aceste lucruri lipsite de importanță pentru unii!

2 comentarii la „Cum ne adresăm Domnului Isus și cum vorbim despre EL?

 1. Un articol pe care il apreciez pentru ca imi confirma si punctele mele de vedere in privinta felului cum trebuie sa cinstim Numele Domnului si nu sa Îl necinstim.
  Pe mine ma deranjeaza cand aud credinciosi care deseori folosesc numele Domnului fara sa se gandeasca ce spun.
  De ex: “Oh Doamne dar ce trebuie sa faci asta acum sau asta….?” “Oh Doamne dar mai termina cu cuvintele astea…“. Si asa mai departe.
  Iau numele Domnului in conversatii fara sa se gandeasca ca il iau in discutii care nu sunt deloc spirituale. Nu odata am observat acest fapt.

  La cei din lume curg ca si unse din gura lor injuraturile la adresa lui Dumnezeu sau a Domnului. Il folosesc in mod usuratic. Furia omului are nevoie de un ventil si, ca sa fie si mai apriga, ia numele acesta sfant in desertaciunea cuvintelor lui. „Oh Dumnezeule din ceruri fii blestemat”, „Oh Dumnezeule“, „O Doamne, Doamne….“
  Daca isi da din greseala cu ciocanul peste un deget, imediat injura pe Dumnezeu….sunt destule exemple urate in care se ia numele Domnului in desert. Am spus cuiva din cunostintele mele, cum ar fi daca numele lui ar fi luat asa ca injuratura, in desert, in discutiile semenilor lui? La fiecare propozitie sa ii fie pomenit numele lui…. I-ar place asta? Nu s-ar fi razbunat pe acea persoana?
  Dar noi avem un Dumnezeu sfant, existent, care va judeca orice cuvant nefolositor iesit din gura omului in ziua judecatii.

  Am citit odata intr-un tractat o povestire despre o experienta grea, pe care a facut-o un om care injura groaznic.
  El a fost un capitan de vapor. Iar acum sta de sapte ani paralizat la pat. Dar acum este un om fericit, cu toata infirmitatea fizica ce o are. El este un copil al lui Dumnezeu, care l-a facut un om nou in interior, l-a facut bogat.
  Ce s-a intamplat?
  Odata a primit acest capitan dur, o vizita a unui tanar care a povestit ce schimbare este in viata lui. Capitanul l-a respins dur, ca el nu se ocupa de Dumnezeu si de Cuvantul Lui. Dupa parerea lui, el este un om al injuraturilor, si al minciunilor, asa cum se cuvine unui om al marii, a unui capitan ca sa fie.
  Intr-o zi capitanul a povsetit unui matroz de al lui o minciuna, o poveste inchipuita, a confirmat-o ca fiind si adevarata cu niste blesteme si injuraturi. “Dumnezeu sa ma faca stramb si paralizat daca eu nu spun adevarul“. El spune:“Dumnezeu a fost martor la cuvintele mele si mi le-a aruncat asupra capului meu dupa 8 zile.
  Eu am fost paralizat complet. Asa cum am stat acolo jos paralizat, neputincios, m-a cuprins o adanca si groaznica furie impotriva lui Dumnezeu. In loc sa ma pocaiesc de rebeliunea mea, pacatele mele eu m-am luptat contra Lui cu furie puternica timp de 3 ani. Dar Dumnezeu s-a indurat de mine, m-a tras la fiul Lui, Isus Cristos Domnul. El mi-a umplut inima mea cu atata bucurie, incat uneori Ii spun Domnului ca nu mai pot suporta atata bucurie.
  Cum vor sta asfel de oameni inaintea lui Dumnezeu care le va judeca toate cuvintele nefolositoare? Atentie, numele Domnului este sfant.“

  Pana aici povestea acestui fost mare defaimator al numelui Domnului.

  MATEI 12:36,37.
  36. Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant nefolositor pe care-l vor fi rostit.
  37. Căci din cuvintele tale vei fi scos fara vina, si din cuvintele tale vei fi osandit.”
  GALATENI 6:7
  Nu va inselati: „Dumnezeu nu Se lasa sa fie batjocorit.” Ce seamana omul, aceea va si secera.
  EXODUL 20:7
  Sa nu iei in desert Numele Domnului Dumnezeului tau; căci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui.

  Harul Domnului nostru Isus Cristos sa fie cu Dvs.!

  Apreciat de 2 persoane

Doar comentarii pertinente și la obiect

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s