Creștinul și TEORIA CONSPIRAȚIEI

Despre Teoriile Conspirative   sau   Cum să nu ai pace!

Despre teoriile conspirative nu s-a scris în mediul creștin online din Romînia, din cîte ne-am informat. Sau nu s-a scris ca articol, ci poate punctual. Ar exista [cel puțin] un articol în limba romînă care tratează despre teoriile conspirative, dar nu este pe un site romînesc și nici „creștin”.

Materialul de mai jos este o traducere, dar și o prelucrare a unui articol apărut cu mai mult timp în urmă pe un sit american, indicat în bibliografie.
Din articolul original au fost excluse anumite paragrafe care făceau ca articolul să fie mai greu de parcurs [uneori numerotarea nu va fi succesivă].
Ceea ce s-a introdus pe lîngă articolul principal reprezintă completări care să facă „tabloul” mai clar.

Nu ne dorim să îți pierzi timpul. Dacă nu ești interesat de astfel de teorii, poți parcurge citind „printre rînduri” sau poți citi direct concluzia.
În caz contrar, fie ca prin lectură să îți clarifici anumite dubii și să fii atras mai mult de Cuvîntul cel viu care transformă viața!

Gîndind la aspectul apariției păcatului, în cadrul unei comuniuni frățești, mi-am dat seama că atunci cînd Satan a vrut să fie „ca Dumnezeu” de fapt nu dorea egalitatea cu EL.
Oricine ar dori să fie ca Dumnezeu ar însemna că vrea suveranitatea absolută peste Univers, deci inclusiv peste Dumnezeu, astfel că gîndul lui Satan este de două ori blestemat.
Păcatul primar al lui Satan a fost mîndria și a condus la o conspirație reală, dar care a fost repede anihilată.
Dar primul păcat al oamenilor a fost generat din cauza prezentării unei teorii conspirative: Dumnezeu știe că în ziua în care vei mînca din fruct vei fi ca El, spunea Satan, ceea ce conducea la ideea că Dumnezeu nu le vrea binele prin interdicția emisă.
[XLucian]

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

MOTTO:
2 Corinteni 10:5 (KJV)
Dărâmând imaginații şi orice înălţime
care se ridică pe sine contra cunoașterii lui Dumnezeu
şi făcînd captiv orice gînd ascultării de Hristos.

––––––––––––––––-

{Conform politologului Michael Barkun, teoriile conspirației se bazează pe ideea că universul este guvernat de un model [sau tipar, n.n.] și încorporează trei principii:
– nimic nu se întâmplă accidental,
– nimic nu este așa cum pare
– totul este conectat.
O altă trăsătură comună este că teoriile conspirației evoluează în așa fel ca să încorporeze orice dovezi care există contra lor, astfel încât să devină, așa cum scrie Barkun, un sistem închis care este neverificabil și, prin urmare, „mai mult o chestiune de credință, decât o dovadă”.} Wikipedia


{Vorbind și descoperind adevărul este cu siguranță un lucru biblic.
Profetul Natan a expus conspirația lui David de a-și acoperi păcatul uciderii (2 Samuel 12).
Nepotul lui Pavel a expus un complot pentru asasinarea lui Pavel, iar cunoștințele sale au împiedicat tentativa (Fapte 23).
Răutății îi place să se ascundă. Ioan 3:20 spune: „Toată lumea care face răul urăște lumina și nu va intra în lumină, de teamă că faptele lui vor fi expuse”.
Ar trebui să căutăm întotdeauna adevărul. „Iubiți adevărul și pacea” (Zaharia 8:19).} GotQuestions.org


1) Introducere și prezentare generală

Teoria Conspirației este mai mult decât credința într-o conspirație ocazională. Pur și simplu, este un sistem de credințe care afirmă că evenimentele lumii sunt controlate în secret de către un grup de păpușari ultra-puternici din spatele scenei. Deși nu se poate face mare lucru în legătură cu această conspirație generală, cel puțin putem avea satisfacția de a fi destul de inteligenți pentru a ne da seama de tot [toate lucrurile]. 😊

Dacă este văzută ca ficțiune, Teoria Conspirației este captivantă și fascinantă. Ar fi un aspect dacă ar fi fost doar un roman de coșmar, menit să descurajeze și doar puțin peste credibil, ca Fundația a lui Asimov [roman SF, n.n.]. Dar Teoria Conspirației își proiectează ficțiunea asupra oamenilor, familiilor, grupurilor și organizațiilor din viața reală. Se pretinde că, de fapt, este adevărată … și aceasta este problema.

 

Propagandă regurgitată sau înțelepciune?

Întrucîtva, aceste povești accentuează temerile și paranoia oamenilor în așa măsură încît, chiar și când ținta evreiască este „îndepărtată”, rămâne un reziduu în imaginația umană, care este fericită să se atașeze pe sine de o țintă mai vagă. Pentru că trebuie să admitem că unii oameni au o bucurie perversă de a se bălăci în frică, paranoia, „introspecție” falsă, nemulțumire etc., pe care o evocă o propagandă ca aceasta. Geniul versiunilor moderne „creștine” ale Teoriei Conspirației este că acum nu trebuie să fim antisemiți în mod deschis pentru a ne bucura de aceste efecte.

Sursele noțiunilor din Teoria Conspirației sunt suspecte – spunînd aceasta cu generozitate. Dar, fără să ținem cont de originea istorică dubioasă, este adevărată Teoria Conspirației sau este doar o iluzie paranoică asociată cu o imaginație activă? Sau este doar tradiția umană a „povestirilor cu fantome” dusă la un nou nivel de credibilitate a relatării?

 

Parteneri ciudați

Aceste întrebări trebuie adresate de creștinii moderni, deoarece conceptele și ipotezele despre Teoria Conspirației sunt interconectate cu învățătura vremurilor sfîrșitului a pop-escatologiei moderne [“pop-“ de la cultura pop, n.n.]. Acesta (din nefericire) fiind cazul – și afirmațiile Teoriei Conspirației sunt în mod clar extrabiblice – trebuie să „testăm toate lucrurile” (1Tesaloniceni 5:21), făcând o riguroasă „inspecție a fructului” acestor idei. Fiindcă ni se spune să judecăm un copac după roadele lui (Matei 7:16-20).

 

Efectele dozajului cu frică

Referitor la lucrurile din această lume, Isus spune: „Nu vă temeți”. Nu este o sugestie, este o poruncă. El spune astfel despre pericolele reale, prezente, chiar cele mortale.

Pentru creștini, Teoria Conspirației poate fi respinsă pur și simplu prin acest lucru. Dacă pofta [ca adulter] este interzisă de Hristos (chiar este), atunci oare ar trebui creștinii să tolereze materiale sau situații care, evident, alimentează pofta? Nu putem să discernem când frica este alimentată? La fel ca în cazul poftei, o astfel de distracție poate fi palpitantă la început; dar continuarea în ea îți va distruge viața.

Teoria Conspirației este o perspectivă și o filosofie care încurajează ceea ce este interzis în mod specific de Hristos Isus și care nu dispare după ce povestea sau călătoria s-a terminat.

 

2) Lucrînd în întuneric

Problema testării „teoriei” la nivelul informațiilor este rigidă. Teoria Conspirației este, prin însăși natura sa, imposibil de infirmat. Istoria revizuită a Teoriei Conspirației se bazează pe „cunoașterea specială” care se desfășoară după reguli diferite față de istoria normală, din moment ce se ocupă de istoria „secretă”.

Așa că „teoreticienii” urzesc, și aproape nimeni nu-i va contesta. La urma urmei, cine este suficient de bine conectat din punct de vedere politic și economic pentru a spune sigur că nu există nicio conspirație internațională de lungă durată?

Conspiraționistul poate continua mereu fără necesitatea unei cercetări reale, cu excepția faptului de a-și imagina cum ar putea fi într-o fantezie întunecată care apelează la paranoia și dezamăgirea publicului vizat și, în general, să se potrivească cu Teoria generală.

Deci, „teoria” evoluează și crește și merge mai departe – în mare parte neverificată. Nu este posibilă respingerea în mod rațional a TUTUTOR cazurilor și numai o persoană care este într-o suferință imposibilă de lungă durată va petrece timpul clarificând ideile proaste SPECIFICE care au fost înrăutățite prin amplificare, exagerare, alarmism și fantezie.

 

3) Teoria întâlnește realitatea

Cînd oamenii puternici și bogați tind să promoveze oameni care sunt de acord cu ei sau [cu care au orice] altă legătură comună, aceasta nu este o conspirație, ci natura umană [manifestarea normală a ei].

Conspirațiile reale funcționează cel mai bine atunci când sînt mici [ca arie] și de scurtă durată. Ele presupun  un consum de energie semnificativ și planificare și sunt vulnerabile la lumina unei investigații minuțioase. Fiecare persoană integrată [în conspirație] și fiecare zi care trece adaugă la riscul unei conspirații în desfășurare [mărind șansele ca acesta să eșueze, n.n].

Ocazional, oamenii conspiră în mod real. De exemplu, părinții fondatori americani au declarat independența față de Anglia acum 200 de ani [4 iulie 1776, n.n.]. Dar în acel caz „conspirația” era doar mijlocul folosit, nu cauza.

Teoria conspirației este în mod pervers flexibilă.

 

4) Întoarcerea iluminaților

Ați observat că cei mai vocali promotori ai Teoriei Conspirației par a fi unic calificați? Se pare că, de regulă, aceștia sunt custozi, șoferi de autobuz, grefieri etc.; dar îi găsim la radio sau publicând un prospect sau o carte ca experți în informațiile din interiorul afacerilor și în negocierile politice la un nivel internațional!
Acest lucru nu este ca să denigrăm nici o profesie, ci doar să subliniem că există un fir comun printre cei mai entuziaști susținători și suporteri ai Teoriei Conspirației – ei nu au experiență și acces la lumea internațională politică și de afaceri și par să aibă cariere care permit o mulțime de timp pentru a avea imaginații despre cum „sunt cu adevărat” lucrurile.

La fel ca în cazul luptei profesionale, Teoria Conspirației este un gust [înclinație] dobândit, care durează ceva timp pînă la obișnuință. La început, creațiile fanteziste par deosebit de rupte de realitate, dar, în timp, ele încep să pară din ce în ce mai „reale” adepților [lor]. …

 

5) Simbioza și riscurile alarmismului

Sîntem oare obligați să credem că cei câțiva „vizionari”, care sunt puțin slabi la cap [cînd  promovează] despre beneficiile unui „guvern mondial”, câștigă cu adevărat? Nu este problematică deriva, în lumea de astăzi, față de naționalism, izolaționism, balcanizare, sectarism și fragmentare? Nu este evident acest motiv pentru multe războaie și conflicte care se întâmplă în lume chiar acum?

 

Amenințare serioasă sau „Hollywood Squares*”?

[* Hollywood Squares – spectacol american în care doi concurenți joacă tic-tac-toe [x și 0] pentru a câștiga bani și premii.]

Imaginați-vă acest scenariu:
Un academician uluit se ridică la un seminar „New Age” al ONU și oferă un clișeu [platitudine] despre unitatea omului cu ” nava spațială Pământ”. Acum, ca urmare a acestui fenomen, oare se vor îndrepta către o oprire bruscă diversele războaie etnice, religioase și culturale care se întîmplă peste tot în lume,? Sînt oare militanții islamici gata să zâmbească și să pună la o parte atacurile sinucigașe și planurile teroriste și să recunoască dreptul Israelului de a exista?

În timp ce acest lucru este foarte distractiv de urmărit, să fim totuși echilibrați aici. Viitorul guvern mondial, cel mai probabil,  nu va fi creat de încercările patetice ale oamenilor de tipul utopienilor ONU sau de imaginarii oameni bogați care doresc să întrerupă avantajele comerciale care sunt chiar ramura pe care stau; ci mai degrabă ca reacție la o criză globală a judecății lui Dumnezeu asupra unei lumi care va bîjbîi după un răspuns. Între timp, calea lumii este mult mai ușor de înțeles fără emoțiile kaleidoscopice ale Teoriei Conspirației. Și în timp ce conspiraționiștii proiectează răul fantastic asupra Rockefeller-ilor sau a catolicilor sau a Congresului SUA sau a evreilor sau asupra altcuiva, adevărații inamici care sunt deciși să ne distrugă trec neobservați.

 

Control mintal

Mass-media are o înclinație liberală și anti-creștină care nu poate fi negată. Dar să nu uităm că, în timp ce liderii mass-media sunt responsabili pentru acțiunile lor, noi suntem responsabili pentru acțiunile noastre.

Să luăm în considerare că în lumea noastră astăzi există culturi în care creștinismul este total cenzurat și/sau credincioșii sunt închiși, chiar omorîți pentru credința lor. Împărăția noastră nu este din această lume și nu vom avea niciodată „situația perfectă” până când Mesia nu va reveni, chiar dacă nu ar trebui să încetăm să depunem toate eforturile pentru a îmbunătăți tot ce putem cînd este posibil. Dar trebuie să avem un sentiment de perspectivă aici. Nu suntem noi plîngăcioși pentru că ne văităm prea mult despre mijloacele noastre de informare în masă comparativ cu ceea ce frații noștri din alte părți ale lumii trebuie să îndure pentru numele Lui? Nimeni nu ne obligă să „cumpărăm” “terenul” liberal al mass-media, nici să ne plecăm urechile sau ochii [la ceea ce spune mass-media, n.n.]. Putem doar să o oprim sau să o tratăm cu discernământ.

Există conspirații reale și distructive și este bine să le expunem. Deși o mare parte din ceea ce se numește „conspirație” în istoria modernă ar putea fi denumită mai bine „acoperire” (fiind făcută după eveniment), un rău mare a fost reprezentat – și chiar și acum este reprezentat – de conspirația reală. Este într-adevăr o lucrare dreaptă pentru creștini de a expune și de a contracara toate acestea, atunci cănd avem ocazia.

 

Factorul credibilității

Dar, din păcate, suntem descalificați înainte de a începe această lucrare.
Noi am căzut în “sindromul puiului mic”: din cauza exceselor noastre scandaloase de alarmism și intoxicare cu TEORIILE Conspirației și lipsa de respect pentru ceea ce este adevărat, dacă ar fi detectată o conspirație reală și cu adevărat periculoasă, cine ar lua în serios creștinii la acel moment?
Nu ne-am cheltuit credibilitatea și vocea pe simple fantome?

Coloseni 4:5 (NAS) Purtați-vă cu înțelepciune față de cei din afară, profitând din plin de această ocazie.

 

6) Teoria Conspirației versus Revelație

Teoria comunismului a fost construită pe o premisă defectuoasă și, astfel, a fost condamnată să fie aplicabilă în practică. Creștinii care cred în Biblie ar trebui să fie capabili să înțeleagă rapid că Teoria Conspirației este defectă în centrul ei. Astfel, nu ar trebui să fim surprinși de eșecul său în practică.

 

Cineva a uitat să-și verifice Scripturile …

Pentru Teoria Conspirației este fundamentală o vedere generală a lumii. Această viziune este definită de adepții săi ca „Vedere Conspiratorie” a istoriei. Această explicație a cursului istoriei este ridicată contra „Vederii Liniare” a istoriei (sau ceva de acest fel). Acestea, ni se spune, sunt singurele opțiuni! (Asta se întâmplă din cauza dihotomiei false a lui Marx că există doar două clase) Dar nu este adevărat. Avum curajul să menționăm cel puțin o altă explicație posibilă la întrebarea de ce se întâmplă lucrurile, iar aceasta este „Vederea Biblică„.

Amos 3:7 (NIV) Cu siguranță, Domnul Suveran nu face nimic fără să-și reveleze planul Său slujitorilor lui, profeții.

Și Scriptura nu menționează niciodată nimic, nici măcar pe-aproape, de scopul Teoriei Conspirației.

În general Biblia nu neagă conspirațiile umane reale și nici nu sugerează că ele sunt un factor major în istorie.
Scriptura plasează conspirațiile acolo unde aparțin: un mic spectacol ocazional și greu de întreținut.

 2 Samuel 15:12 (NIV) … Și astfel conspirația a câștigat putere, iar adepții lui Absalom au continuat să crească.

Fapte 23:12 (NIV) În dimineața următoare, iudeii au făcut o conspirație și s-au legat cu jurământ să nu mănânce și nici să bea până nu l-au ucis pe Pavel.

Dar niciodată în Biblie nu suntem încurajați să ne imaginăm despre conspirație că este marea explicație a istoriei sau problema generală a cauzalității în afacerile umane. De fapt, este poruncit exact opusul.

Isaia 8: 12-13 (NIV) „Nu numiți conspirație tot ceea ce acești oameni numesc conspirație, nu vă temeți de ceea ce se tem ei și nu vă îngrozițil. Domnul cel Atotputernic este cel pe care trebuie să-l considerați sfânt, el este Cel de care trebuie să vă temeți, el este Cel care trebuie să vă îngroziți.”.

Lecția pare să fie că, atunci cînd există anumite momente în care sîntem tentați de a da vina pe conspirație sau pe alianțe pentru ceea ce se întâmplă, trebuie să evităm acest lucru în mod clar prin porunca directă a Domnului.

Dincolo de accentuarea tezei fundamentale a „Vederii Conspiratorii” (dacă nu suntem dispuși să Îl acuzăm pe Dumnezeu că „a ratat-o”), Scriptura arată clar că, dacă suntem aproape de „sfârșitul veacului”, ceea ce Teoria creștină a Conspirației estimează în general, este în special atunci cînd suntem în mod clar atenționați să NU fim înșelați în a gândi că se află o conspirație în spatele lui [evenimentului, n.n.]. Oricine familiarizat cu Scriptura profetică știe că Dumnezeu este foarte doritor să ne spună că El este în spatele evenimentelor din jurul primei și celei de-a doua veniri a lui Hristos.

Psalmul 2:1-2 (KJV) De ce se înfurie păgânii, și oamenii își imaginează lucruri inutile? Regii pământului s-au așezat și conducătorii s-au sfătuit împreună contra Domnului și contra unsului său …

Ezechiel 39:1-2,8 (NIV) „Fiul omului, profețește contra lui Gog și spune: Aceasta este ceea ce Domnul Suveran spune: Eu sunt contra ta, o, Gog, … te voi întoarce și te voi trage departe. Eu te voi aduce din nordul îndepărtat și te voi trimite contra munților lui Israel. Iată vine! Se va întîmpla cu siguranță, declară Domnul Suveran …

Dumnezeu aparent crede că este important să știm că El face acest lucru la Sfârșitul Veacului și că este fără nici o invenție sau schemă umană. Chiar dacă unii au planuri …

Psalmul 33:10 (NIV)
Domnul răstoarnă planurile națiunilor; el împiedică scopurile popoarelor.

Nu este uimitor faptul că Scriptura a omis complet ceea ce Teoria Conspirației popularizează?
Băiete, Dumnezeu a arunca-o pe asta!
Dacă doar El știa „ce se întâmplă în realitate”.
Dacă doar El a fost mai „informat”!
Deci, este Dumnezeu versus gunoaiele conspirației.

 

 

7) „Conspirație” în cele cerești?

Singura „conspirație” majoră despre care se vorbește în Scriptură este una SPIRITUALĂ condusă de Satan.
Și nu este un secret: a fost REVELATĂ celor cu urechi de auzit. Astfel că nu există „conspirație” pentru creștini, ci un război deschis contra Evangheliei lui Hristos și a vieții Sale în Împărăția lui Dumnezeu pe acest pământ.

Domnul nostru Isus l-a învins la cruce pe inamicul sufletelor noastre. În timp ce noi nu vedem încă plinătatea acestei victorii realizată în timp[ul nostru], o vom face. Ultima înfrângere a lui Satan este la fel de sigură precum Cuvântul lui Dumnezeu. Timpul inamicului nostru este scurt.

Arătăm noi discernămînt și bună judecată prin a recunoaște cine este adevăratul nostru inamic și [locul/momentul] unde suntem atacați spiritual? Despre ce vorbește în realitate istoria și ce bătălie se întâmplă cu adevărat în lumea lui Dumnezeu? Este judecata eternă reală? Care ar fi, deci, abordarea noastră și strategia generală a vieții? Cum ar trebui să trăim noi? Dacă suntem membri ai „Împărăției lui Dumnezeu”, pe ce ar trebui să ne concentrăm? Ne uităm în sus, sau în jos și vedem totul greșit? Cum ar evalua Isus dorința noastră de a înțelege realitatea lucrurilor? Suntem mai înțelepți decît El? Mai înțelepți decât toți sfinții profeți din vechime?

Tragem cu armele noastre în aerul Teoriei Conspirației … în timp ce un inamic adevărat stă în spatele nostru? Chiar și printre noi?

 

8) Noi nu am pierdut. Ei au trișat!

Inamicul din interior

Poate că o parte din faptul că se recurge la a da vina pe conspirații este că adoarme lipsa noastră de preocupare și de angajament în spațiul public. Desigur, noi am pierdut, dar „Hei, ei au trișat!” [probabil referindu-se la faptul că am pierdut ocazia de a ne manifesta creștinește în societate, n.n.]. Însă, destul de ciudat, atunci când ne arătăm [ne facem simțită prezența], o facem destul de bine, așa cum a promis Dumnezeu [probabil cu referire la faptul că „străluciți ca niște lumini în lume”, n.n.]. Dar când nu reușim nici măcar să încercăm, suntem tentați să-i acuzăm pe adversarii noștri de „joc incorect”, în loc să reflecte în mod obiectiv asupra faptului că noi am cedat, nu ne-a păsat, nu am încercat etc.

Acolo unde acest lucru devine neplăcut, este locul în care devine mai mult decât o meditație temporară pentru a ne ușura conștiințele și explodează într-o filozofie plină de agresivitate. Aceasta este Teoria Conspirației. „Ei” trag corzile din spatele camerei, cu o mână nevăzută, ceea ce face să fie inutil chiar să încerci. Putem chiar să jucăm în mâinile „lor”, fiindcă „ei” sunt atât de inteligenți. Singurul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne distrăm și să-i protejăm prietenii și familia contra asediului inevitabil sau prin poziționarea atât de jos încât nimeni să nu ne observe, retragându-ne și mai departe de a fi sare și lumină în cultura noastră. Niciuna dintre opțiunile care decurg din această viziune fatalistă nu este foarte bună, sincer, și atunci când rezultatele în societatea noastră se înrăutățesc în mod inevitabil, mergem imediat înapoi pentru a îi învinovăți „pe ei” în loc de a da vina pe noi înșine. Și așa începe.

Iacob 4:17 (NIV) Oricine, deci, care cunoaște binele pe care ar trebui să-l facă și nu-l face, păcătuiește.

 

Lași spirituali

Dușmanul nostru spiritual câștigă o bătălie grozavă contra noastră dacă ne poate scurcircuita zelul și ne poate elimina influența prin fatalismul Teoriilor Conspirației. Mai repede decît să fim sare și lumină în răspândirea Evangheliei păcii, ne ascundem lămpile sub o masă, astfel încât „ei” să nu ne observe. Ne îngropăm comoara într-o mentalitate de tip buncăr, doar de a ne proteja ființele contra puterii de necucerit a răului. Cu conștiințele noastre satisfăcute de faptul că inamicul trișează într-un fel, ne aruncăm săbiile înainte ca bătălia să înceapă.

Lucrul tragic este că acest atac nu vine din exterior, ci mai ales din interiorul bisericii. Și urechilor noastre pasionate [de conspirații] și conștiințelor vinovate nu pare să le fie suficient.

Am căzut atât de departe de a fi „cuceritori în Hristos” că avem nevoie de o filosofie sistematică a paranoiei? Este viața lui Hristos în noi mulțumită cînd ne întoarcem ghemuiți în colț, citind o altă carte despre Teoria Conspirației? Ne mulțumim să fim învinși, tremurînd în frică de oameni – în neascultare directă față de Domnul nostru?

 

9) Colomniindu-i pe dușmanii noștri

Analiza roadelor

Proverbe 18:8 (NIV) Cuvintele bârfei sînt ca bucățile [de mîncare] alese; se duc în cele mai adînci părți ale omului.

La fel ca toate păcatele, calomnia și bârfa pot fi distractive la un moment dat. Dar, ca orice păcat, există un preț de plătit mai târziu. Aici, prețul constă în defăimarea caracterului oamenilor și organizațiilor din viața reală și în auto-amăgirea și incapacitatea de a discerne adevărul pentru cei care continuă în ele [calomnia și bârfa].

1 Petru 2:1 (NIV) De aceea, scăpați de orice răutate și de orice înșelăciune, de ipocrizie, de invidie și de calomnie de orice fel.

Ni se spune în Scriptură de către Dumnezeu, aproximativ în detaliu, cum să gândim și să ne raportăm la conducători și guvern. Și fiți conștienți că aceste Scripturi au fost scrise într-un timp în care liderii și guvernul erau mult mai rele decât acum.

Titus 3:1-2 (NIV) Amintește-le să se supună conducătorilor și autorităților, să fie ascultători, să fie gata să facă ceea ce este bine, să nu CALOMNIEZE pe nimeni, să fie liniștiți și atenți și să arate umilință adevărată față de toți oamenii.

Acuzațiile sălbatice, fobiile proiectate și temerile legate de Teoria Conspirației trec acest test?
Tu ești judecătorul.

Esențial este că Teoria „creștină” a Conspirației are aproape același sens ca „rasismul creștin”. Ambele sunt interzise în Scriptură.

1 Petru 2:17 (NIV) Arătați respect adecvat față de toți: iubiți comunitatea credincioșilor, temeți-vă de Dumnezeu, onorați pe împărat.

 

10) Făcînd idoli din oameni obișnuiți [oameni pur și simplu]

Practicanții Teoriei Conspirației se află la mulți kilometri depărtare de „onorarea regelui” sau de „respectul potrivit” pentru lideri. Pentru a umple acest gol natural, există, în schimb, o reacție opusă [care constă] în închinare și teamă față de lideri imaginari.

 

Zeii trebuie să fie nebuni…

Se presupunea că liderii au promovat o fațadă a divinității și a idolatriei – ridicând idoli ai lor înșiși, cerând închinarea și așa mai departe – și încă fac acest lucru în unele părți ale lumii. Deși acest lucru este rar în viața publică din SUA [state dezvoltate, în general] , reflexul pare a fi atât de înrădăcinat în noi încât trebuie să creăm „lideri de conspirație” care să se închine atunci când se schimbă convențiile sociale și vedem liderii noștri, publici sau aleși, bîjbîind atât de evident. „Trebuie să fie un act care ne face plăcere. De fapt ei chiar sunt în control. Sunt cu adevărat zei!” În zilele noastre, „noi, poporul” susținem idolii. Anumite instincte carnale dispar dificil. Dar acești idoli ai Teoriei Conspirației, ca toți ceilalți, vor fi răsturnați și spulberați.

 

De ce Dilbert* este amuzant


[*Dilbert este o serie de benzi desenate americane și este cunoscută pentru umorul satiric, din care redăm 2 imagini mai jos]

 

b08cd9c058ac0133117d005056a9545d

http://dilbert.com/strip/2015-11-06

28587fb0b0f7012f2fef00163e41dd5b

http://dilbert.com/strip/1999-10-15


La nivel local și experiențial, știm cu toții problemele de poziție și responsabilitate. Cu cât poziția este mai înaltă, cu atât este mai imposibil să procesăm toate informațiile, să luăm totul în considerare, să-i mulțumim pe toți și de aceea este frumos să visezi că ești responsabil, dar mai greu să dormi când ești.

Nu există o profesie cu limite umane mai stricte decât în conducere. Acesta este motivul pentru care „glumele managerului” [cu/despre manageri] ne sensibilizează. Acești bărbați evidențiază situația fără speranță pe care o au cei mai mulți manageri, prezentînd cu umor exasperarea noastră față de incapacitatea lor de a „prinde”, de a asculta, de a rezolva TOATE problemele sau orice altceva.

Abilitatea noastră de a râde de aceste glume demonstrează că – cel puțin intuitiv – știm „problema” pe care liderii noștri o întâmpină cu limitările lor ca oameni. Aceasta fiind situația, suntem obligați să ne rugăm pentru ei și să le arătăm respectul pentru responsabilitățile pe care le poartă.

Dar pentru Conspiraționiști, care pot vedea această dramă direct la propria slujbă, consiliul orașului etc., există un set diferit de reguli pentru liderii mondiali. Aceștia sunt o rasă diferită, într-un fel. Pentru a asculta entuziaștii Conspirației, devine clar că trebuie să crezi că anumite persoane sau grupuri posedă puteri supraomenești de inteligență, gestionare a timpului, persuasiune, influență, tehnici secrete etc. Acești „păpușari” au puteri care l-ar face pe Superman să pară slab.

De aproape, îi vedem pe oameni ceea ce sunt ei cu adevărat. La distanță, ei trebuie să fie zei!

[Dar Domnul Isus spune:]

Luca 12:4-5 (GBV2001) „Dar vă spun vouă, prietenii Mei: Nu vă temeţi de cei [Aici cu sensul „Nu daţi înapoi de teama celor“] care ucid trupul şi, după aceasta, altceva nu mai pot face. Vă voi arăta însă de cine să vă temeţi: Temeţi-vă de Acela care, după ce a ucis, are autoritate să arunce în gheenă; da, vă spun, de El temeţi-vă!”

Ar putea fi contrazis faptul că „credincioșii” Teoriei Conspirației nu sunt strânși de frica liderilor umani adevărați sau imaginați, ci de spirite demonice – chiar și de Satan – care îi animă. Dar acest lucru este chiar și mai rău! În loc să ne temem de Dumnezeu sau să onorăm regele temporal [președintele etc., n.n.], acum ne găsim prosternați [copleșiți, umiliți] în mod emoțional și spiritual înaintea demonilor și Satanei, tremurând din cauza lor!

Rezonând cu teoriile conspirației este o indicație clară că avem minți carnale [firești], și nici măcar în „lumea reală” (ceea ce ar fi destul de rău), ci într-o lume fantastică idolatră de amăgire și paranoia.

Frați și surori, să ne pocăim! Să ne întoarcem mințile de la aceste meditații întunecate la Cuvântul lui Dumnezeu și să începem acum să lucrăm și să ne rugăm în conformitate cu Împărăția Sa veșnică și permanentă.

Care împărăție ne dezvăluie gândurile și sentimentele noastre private cu care suntem înzestrați?

 

12) Credulitate și Mărturie

Proverbe 14:15 (NIV)
Un om simplu crede orice, dar un om prudent se gândește la pașii lui.

1 Tesaloniceni 5:21 (NIV) Testați toate. Păstrați ceea ce este bun.

O anchetă ocazională a zvonurilor care circulă prin comunitatea creștină în ultimele decenii nu reprezintă dovezi încurajatoare că noi „testăm toate lucrurile„. Poate că această prezentare generală va evoca câteva amintiri?

VII) Ultimul și cel mai persistent zvon creștin și subiectul acestui articol este că există o conspirație copleșitoare la nivel mondial, internațională – care manipulează aproape tot ceea ce vedeți – care este condusă în mod variat de Bilderbergi, DuPont, Rockefelleri , o cabală evreiască, CFR, Comisia Trilaterală, elicoptere negre și etern popularul „Illuminati”. Această fantezie întunecată se numește „Teoria Conspirației” și a devenit îndrăgita creștinilor.

VIII) Știați că Isus Hristos a venit, a murit și a înviat din nou în a treia zi, conform Scripturii? Da, acest adevăr important vine de la aceiași oameni care ți-au adus cele de mai sus.

Romani 2:24 (NIV) După cum este scris: „Numele lui Dumnezeu este blasfemiat printre neamuri din cauza voastră”.

 

CONCLUZIE

2 Corinteni 5:20 (KJV) Acum suntem ambasadori pentru Hristos …

1 Corinteni 4: 1-2 (NIV) Deci, atunci oamenii ar trebui să ne considere slujitori ai lui Hristos și ca aceia cărora le-au fost încredințate lucrurile ascunse ale lui Dumnezeu. Acum este necesar ca cei cărora li sa acordat o încredere trebuie să se dovedească credincioși.

1 Timotei 6: 20-21 (GBV2001) O, Timotei, păzeşte ce ţi s-a încredinţat, ferindu-te de vorbăriile deşarte, lumeşti şi de împotrivirile fals-numitei cunoştinţe, pe care unii, mărturisind-o [Sau „profesând-o“], s-au abătut [Lit. „nu au nimerit ţinta“] în ceea ce priveşte credinţa! Harul fie cu tine [Unele ms. „cu voi“]! Amin [Unele ms. omit „Amin“].

Plîngeri 3:40 (NIV) Să cercetăm căile noastre, să le testăm, și să ne întoarcem la Domnul.


{Ultima conspirație a lui Satan la [vremea] Sfîrșit[ului] face ca toate celelalte mici conspirații de-a lungul timpului să pară picnicuri de școală duminicală. Acesta este motivul pentru care Isus a spus să nu „transpire” [împrăștiem] micile conspirații pe care le vedem în jurul nostru în aceste zile. Aceste conspirații nu vor ajunge nicăieri și nu reprezintă o amenințare reală pentru creștin. Astfel, nu trebuie să ne temem, a spus Isus.

Puneți-vă credința în suveranitatea lui Dumnezeu;
trăiți ocupați pentru Hristos; vestiți Evanghelia; binecuvântați pe sfinți; slujiți bisericii voastre; citiți câteva cărți de teologie bune; cântați imnuri bune; nu vă pierdeți timpul cu nebuniile [conspirative, în special].

Ci refuzați speculațiile prostești și ignorante, știind că ele produc certuri și robul-slujitor al Domnului nu trebuie să fie certăreț, ci să fie bun cu toți, capabil să învețe, răbdător când este nedreptățit (2 Timotei 2:23-24) [trad. eng]} Faithdefenders.com

 

SURSA pricipală: http://www.acts17-11.com/conspire.html

Descarcă format PDF al articolului:
Pagină A4
Pagină A5

2 comentarii la „Creștinul și TEORIA CONSPIRAȚIEI

Doar comentarii pertinente și la obiect

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s