Necesitatea autorității biblice

Dă-mi un om cu o Biblie deschisă

Acest articol este o traducere cu permisiunea scrisă a autorului.
Toate drepturile aparțin autorului articolului în limba engleză.

Este era expertului, era specialistului. Și, destul de sigur, este o temă tot mai mare în lumea creștină că experiența este o condiție necesară pentru autoritate. Dacă doriți să știți despre cum să fii părinte, trebuie să discutați cu un părinte. Dacă vrei să știi despre căsătorie, trebuie să vorbești cu cineva căsătorit. Dacă vrei să știi cum să știi să suferi, vorbești cu cineva care a suferit.

Această temă este răspîndită și atractivă. Și, deși nu este nimic în
neregulă cu ea, cred că poartă un pericol subtil. Ea ne spune că autoritatea vine prin experiență. Totuși, în calitate de creștini, trebuie să insistăm că autoritatea nu este derivată mai întîi din experiență, ci din Scriptură. Mai mare decît nevoia noastră de oameni care au experimentat-o în viața lor este nevoia noastră de oameni care o vor învăța din Cuvînt.

Acum, hai să fim atenți. Să nu reacționăm prea mult. Cred în valoarea oamenilor care se angajează să studieze și să înțeleagă o anumită zonă a vieții sau a teologiei. Cred în valoarea cărților și a conferințelor și a altor contexte pentru învățămîntul specializat. Există beneficii enorme în învățarea de la cineva care a fost acolo și a făcut asta. Dar nu avem nevoie de astfel de oameni. Și nu înseamnă că nu sunt calificați să predea, să conducă sau să sfătuiască din cauza experiențelor prin care au trecut. Experiența lor este valoroasă pentru noi numai în măsura în care este în concordanță cu ceea ce Dumnezeu spune clar în Cuvîntul Său.

Este posibil să aveți nevoie să știți cum să rezolvați conflictele. Cum poți să faci pace cu cineva care te-a rănit? Cum poți să te pocăiești și să reconciliezi oamenii pe care i-ai rănit? Ați putea să vă adresați unor colaboratori de consiliere sau unor experți în relații umane. Ați putea să vă îndreptați chiar către o lucrare de reconciliere distinctă creștină. Dar primul dvs. instinct trebuie să fie acela de a găsi un om cu o Biblie deschisă! Lăsați-l să vă conducă verset cu verset prin Matei 18 și să vă învețe înțelepciunea divină pentru vindecarea relațiilor rupte. Poate că nu are prea multă experiență, dar poate să învețe cu autoritate, pentru că se îndreaptă spre cea mai bună și cea mai înaltă sursă.

Este posibil să aveți nevoie să știți [voi, surorilor, n.n.] cum să vă
creșteți copiii în disciplina și instruirea Domnului. Ai putea să mergi la librărie și să citești ceva despre subiect. Ai putea să te înscrii pentru o conferință. Foarte bine. Dar mai întîi și mai bine, adresați-vă unei femei din biserica voastră care va deschide Biblia cu voi, care vă va duce la pasajele relevante și care vă va ajuta să înțelegeți ceea ce spune Dumnezeu.

Este o bucurie să participi la un seminar de căsătorie condus de un om care vorbește cu înțelepciune cîștigată din experiența îndelungată. Dar este  chiar mai bine să vorbim cu un om care are o mare încredere în Biblia sa. Este mult mai bine să auziți o predică despre căsătorie de către un bărbat necăsătorit cu o Biblie deschisă decît un soț experimentat care nu aduce nimic altceva decît înțelepciunea lui.

De fapt, un orfan poate învăța cum să aibă grijă de părinții în vîrstă. Un bărbat necăsătorit poate învăța despre căsătorie. O femeie fără copii poate învăța despre a fi părinte. Un om sărac poate învăța despre ispitele care vin din a fi bogat. Cuvîntul lui Dumnezeu vorbește despre fiecare dintre aceste probleme,
iar autoritatea în aceste chestiuni nu decurge din experiență, ci din Scriptură. Orice creștin poate învăța aceste lucruri cu încredere și cu putere, deoarece încrederea și puterea nu vin prin experiență sau distincții, ci din sursă. Lucrarea învățătorului nu este mai întîi să vorbească despre sau
din experiențele sale, ci să vorbească despre și din Cuvînt.

SURSA: challies.com/articles/give-me-a-man-with-an-open-bible/

Un comentariu la „Necesitatea autorității biblice

Doar comentarii pertinente și la obiect

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s